ponedjeljak, 27. siječnja 2020.

Rujan i listopad u PŠ Kuti - 1. i 4. razred

Prvi dan nastavne godine veliki je korak za svakog učenika, a posebno za svakog prvašića koji ulazi u jedan potpuno novi svijet. Ovako smo dočekali naše prvašiće i zaželjeli im sretan početak jedne lijepe avanture.

Knjige su najbolji prijatelji. Čitajući ih možemo postati astronauti, gusari, princeze i prinčevi. One nam otkrivaju neke nove i daleke svjetove, a da ne moramo izaći iz naše učionice. Kako bi još više uživali u čitanju i pripremili se za obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige uredili smo si kutak za čitanje.

U sklopu akcije prometne policije “Poštujte naše znakove” i ove godine, 2. listopada, kratko predavanje o temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu našim prvašićima održao je gospodin Jozić. Učenici 4. razreda također su poslušali predavanje i na taj način utvrdili znanja o prometu stečena na nastavi Prirode i društva. Nakon predavanja prometni policajac poklonio je prvašićima sigurnosne reflektirajuće kabanice, koje bi djeca trebala nositi kada, u kišnim i maglovitim danima, aktivno sudjeluju u prometu.

Terenska nastava Đakovo-Vrpolje provedena je 16. listopada za sve učenike 1.-4. razreda. Posjetili smo župnu crkvu svetog Ivana Krstitelja u kojoj je kršten Ivan Meštrović, Spomen galeriju Ivana Meštrovića, đakovačku katedralu te Državnu ergelu Đakovo. Puno smo toga naučili, gledali predstavu lipicanaca i uživali u zajedničkom druženju.

U sklopu eTwinning projekta “Međunarodni dan bijeloga štapa” puno smo istraživali i naučili o slijepim i slabovidnim osobama, problemima njihove integracije u društvo, ali i svakodnevnim problemima, koje mi ostali svakodnevno svladavamo bez poteškoća. Naučili smo i kako im pristupiti te pristojno ponuditi pomoć na ulici. Kako bi što bolje shvatili život slijepih i slabovidnih osoba u goste smo pozvali Udrugu slijepih Brodsko-posavske županije. Imali smo bezbroj pitanja za naše goste. Naučili smo o nastanku Brailleovog pisma i kako njime pisati pomoću pločice i posebnog pisaćeg stroja. Upoznali smo vrste satova koje koriste slijepe osobe (Brailleov, glasovni...), vrste bijelog štapa, načine njegova korištenja, sve o psima vodičima i njihovoj obuci, kako voditi slijepu osobu i još mnogo toga. Ovom prilikom KO 1. i 4. razreda zahvaljuje predstavnicima Udruge slijepih Brodsko-posavske županije na beskrajnom strpljenju i odgovorima na bezbroj znatiželjnih pitanja.


Dane kruha obilježili smo u krugu obitelji Pavković. Baka i mama našeg Matije otkrile su nam sve tajne nastanka kruha i tijesta. Spremno smo odradili sve pekarske zadatke, a na kraju uživali u mirisima i okusima svježe pečenih proizvoda.

I ove godine obilježili smo Dan jabuka. Igrali smo igrice, slikali, rješavali listiće, istraživali koja je vrsta jabuka najdraža učenicima, pekli čips od jabuke i ocjenjivali ga u stilu Masterchefa tajnim ocjenjivanjem uzorka. Jednoglasno je odlučeno da se po svim kriterijima (okus, hrskavost, dodatni začini...) najbolji čips krije pod brojem 6. Taj čips napravio je naš prvašić Karlo. Bio je to jedan poučan dan o kraljici voća koji je završio slatkom nagradom-štrudlom od jabuka mame Sabine Orešković.

članke napisala učiteljica
Dragica Vukojević Dokuzović

Nema komentara:

Objavi komentar